Friday, June 18

Advice : Jangan Miss Orientation [Part 1].

Assalamualaikum and salam satu Malaysia to all readers of SakiraLicious. Another day of me blogging. Aku tahu aku punya blogging period is all out already. Aku tahu aku dah tak constantly update like how I used to. Dah nama student . . . mesti larh busy, kan ? Cheh ! Ada orang miss me tak ? Heh ;)

Well, that's that. Berbalik kepada the topic above - jangan miss orientation. One advice daripada saya yang korang-korang kena ambil seriously. But, before that . . . what is orientation ? Atau dalam bahasa Malay, apa itu orientasi ?

Am I going to speak on sexual orientation ? Teeet ! No, sir !


The orientation I am talking about here is the orientation yang akan diconduct oleh sesetengah schools, colleges, universities and also workplaces for a week [usually]. It is done as a minggu berinteraksi, minggu haluan students or colleagues and such for those yang baru masuk ke alam perstudy-an atau pekerjaan.

Dah nama minggu berinteraksi, minggu haluan - mesti larh boleh buat new friends, mesti larh boleh get used to the new environment, mesti larh boleh learn a few things about what you are going to do at your respected schools, colleges, universities, workplace dan sama waktu dengannya. Kan ?

Nak dishort-kan ceritanya . . . me and my friends missed our orientation week when we enrolled to MMU on 7 June. Sebabnya ? Ada larh hal-hal personal sendiri yang perlu diselesaikan. Plus, kitaorang budget konon-konon takde pape sangat during orientation week. Kitaorang budget, there will be just intro to this & that.

So, we didn't attend the orientation week. And kitaorang menyesal gila. Apa yang sebenarnya terjadi ? Akan ku post in Part 2 of my advice. Stay tuned ! :)

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

Ad : Don't forget to join contest Hidup Untuk Memberi. Hadiah Acer Aspire One untuk 2 orang pemenang. Tarikh tutup - 31 Dec 2010. Hurry up and join now !

5 comments:

princeduyong said...

tgh orientasi siri sendiri...

Aiza Aidid said...

MMU eh?? which mmu ek? i'm mmu gak =)

Sakira said...

@5794257651635111537.0
Orientasi diri sendiri, camne tu ?

Sakira said...

@1242057478524396733.0
MMU, Cyberjaya.
Baru first year :)

U ?

Aiza Aidid said...

owh.. i'm epsilon year ;) enjoy ur years in mmu n gud luck ;)