Wednesday, February 24

Akibat Tidak Menggunakan GengBlogger & Blogwalking.

Haa . . . apakah consequences-nya apabila seseorang blogger tidak menggunakan GengBlogger dan tidak mempraktikkan blogwalking dalam blogosphere ? Jom kita sama-sama menikmati the solid picture below to answer the question ;)


Ya, tuan-tuan dan puan-puan. Sebab saya terlalu busy pada 21 Feb 2010, sampaikan tidak memping-post di GengBlogger and tidak dapat the chance to do a single blogwalking, my unique visitor dropped like hell ! Adoyaiii.

I tau the chart is supposed to be naik turun, naik turun kinda thing ; tapi penurunan ini tidak boleh ku terima sama sekali. 25 unique visitors only on that day gara-gara for the above reason. Huu~

Gua bukan blogger otai, and saya baru lagi di blogosphere. Belum mempunyai loyal readers, and still ada a lot of things for me to learn in blogging world. So, yeah. Terpaksa larh menggunakan GengBlogger dan blogwalking untuk menarik pengunjung to view my posts yang tak seberapa ni.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Disebabkan telah mengtouch the topic of blogwalking again, I nak kongsi my deepest darkest secret yang  I nak scream out to you people di luar sana. I do blogwalking bukan exactly kerana duit, bukan exactly kerana Nuffnang. Isn't it very obvious Nuffnang sleeps 23 hours a day ? It only wakes up around 12.00 am, kan ?

Conclusion, I buat blogwalking ni untuk mencari 'publisiti murah'. I ngaku. I have posts, and I tak nak syok sendiri typing away. There must be a third party interacting with me about the posts yang I pernah post. Kalau tak apa gunanya I blog ? Baik I just delete it and start typing on my WordPad.


Sometimes when I blogwalk, I leave comments on other bloggers post yang berjaya menarik mata saya untuk membaca and otak I untuk mengconsume. That is how we create a 'hubungan/relationship' in alam maya ; interacting. And that is how we create an image for ourselves as a 'friendly' blogger.

And sometimes I just walk away as a silent reader. Baca tu baca, tapi ala kadar jer. Sorry guys. But I do know the same thing happens to me too ;)

Note : Insyaallah if I'm given the chance, I'll post about the Do's and Dont's during blogwalking in the future.

18 comments:

FaTiN said...

buat la post about the Do's and Dont's during blogwalking. nak baca !!


nak cari loyal readers tu susah. apa2 pun, just befriend with them. seronok kan ada kawan di alam maya ni? ngee~

Melz said...

chart kita lebih kurang turun naik yunk :)

admin said...

aku baca nih.. hehe

TMUkmkd said...

huh kira rajin la tu. aku punya.....
hanya sekali cecah 100 :)
tapi mungkin aku cuba mencari organik trafik :)
slow2

so semoga berjaya :D

sнaк said...

Fatin : Insyaallah, post itu akan datang. And yes, memang agak seronok making friends in alam maya. Macam-macam people we can meet ;)

Melz : Ayat kamu itu buat saya confuse kejap. Lebih kurang turun naik, maksud chart kita ala-ala ker ? Confuse jap o_O

Admin : Baca-baca dan sila larh mengconsume apa yang patut dan membuang apa yg tak patut. Hehe :)

TMUkmkd : Saya rajin kengkadang jer. Emh, kalau you dah ada pernah cecah 100, then there are potentials u akan cecah lagi. Teruskan usaha anda :D

bellar0ssa said...

huhu.sma2 kite berjogging ke blog orang lain ek.slm kenal

shandye. said...

sebelum join gb: weekly unique visitor is less than 100. sometimes nk cecah above 50 pun susah.

selepas join gb: weekly unique visitor regularly cecah 200.

suatu perkembangan drastik bg blog aku. ngee... gb sng sbb dr situ leh bloghopping dgn penuh chomel.

joegrimjow said...

thats the power of blogwalking

like this
hehe

Hajib said...

sejak menggunakan gengblogger... semakin rancak aku berblogwalking.. i like!

Aini said...

seronok blogwalking... baca entri kat blog.. yg best kita beri la komen, tak de idea nak komen, hit kat shoutbox.. =)

d'suterawangi said...

Yelah, seronok ada kawan yang sama hobby berblogging. Saya pun nak start jalan - jalan cari pasal eh, tak, cari kawan kat blog orang lain ni.

Eyriqazz said...

teruskan usaha..di mana ada kemahuan di situ ada jalan..jgn mudah putus asa k?

zool said...

Rajin sungguh..
Baguslah tu dpt lepas 100...
blh belajar ni

Sir Marcello said...

wah seronok kan kalo ada loyal reader!! tp lg seronok kalo ada silence reader yang setia (walaupun komen itu sungguh bermakna)...

denaihati said...

insyallah bila kita jujur dengan tulisan pasti perlahan2 kita akan bina loyal visitor. semua tu ambil masa tak boleh jadi over nite.

Mr. J pengeRindu said...

wau.. banyak visitor awak... slow2...lama lama naik gak tu.

www.pengerindu.com

cikgu isza said...

pernah rasa sebegini dengan sebab yang sama.. hidup mmg ade pasang surutnya..

♥TanpaNama♥ said...

blog kamu menarik tau. i dah jatuh cinta nih ..hihihi...

bukan sekadar blogwalking, tp dh tertidur kt sini ..cmne tuh??

salam ukhwah :)