Thursday, February 11

Terjah Eyriqazz @ Great Teacher Onizuka.

Terjah ! Itu dia keyword paling famous yang boleh dijumpai di blog Eyriqazz atau nama popular lain ; Great Teacher Onizuka (GTO). Terjah di sini bukan maksudnya nak terajang orang or sama waktu dengannya okay ? Terjah in blogosphere world means blog review. Entry kali ini I buat memang solely based on a competition yang dianjurkan oleh Encik Eyriqazz.

Encik Eyriqazz (Why Encik ? Sebab dia tua daripada saya, kena show some respect. Nak panggil abang, cam pelix. Hehe~) adalah seorang suami, ayah dan part-time blogger. Tapi kalau nak cakap, memang blogger tegar larh. Dia peminat setia Takashi Sorimachi (Eikichi Onizuka aka Great Teacher Onizuka). Pasal tu larh banner dia pun ada gambar Takashi.


My first time masuk blog Encik Eyriqazz ni adalah melalui Geng Blogger when he pinged his post “I Love Nuffnang” . . . memang a very catchy tajuk. And waktu tu, I am a fresh blogger (I am still now actually, cuma dah tua sikit) nak tau serba sedikit pasal Nuffnang. For me, I memang rasa x rugi baca post tu. Melalui post tu I lebih bersemangat nak jadi Nuffnangers yang strong macam Encik Eyriqazz ni.

Quite recently (Feb 08), I terbaca satu ping di Geng Blogger macam tajuk saya sekarang ni : Terjah Eyriqazz @ Great Teacher Onizuka. I klik je kat post itu, sebab nak tau apa terjah-terjah ni. Masuk-masuk, ohh contest rupanya. Masuk page tuan punya contest, and then find it quite interesting dengan hadiah dia yang hebat-hebat belaka.

Okay, sekarang I nak officially start terjah . . . Daripada apa yang I nampak kat blog Encik Eyriqazz, dia telah berada di blogosphere for about 7 years. He was not active in his first few years of blogging world, tapi sekarang agak aktif dan terlebih aktif sudeh. Which is good. Sebab his posts are nice, and there are viewers wanting for more.
Dalam sesi terjah ni, I bahagikan my view of Encik Eyriqazz's blog into 3 different parts :
  • Posting
  • Page, and
  • Critics
Posting

Sesiapa yang baca posting Encik Eyriqazz ni memang firstly akan dapat the impression of “Wow, sempoinya dia.” Posting dia memang most of em berbunyi sempoi, bersahaja. Ini yang I paling suka in his website. Bila I baca I rasa senang & tenang, x serabut kepala otak. Very straight to the point in an easy way. Like what he said dalam post dia 7 Tips Untuk Tingkatkan Trafik Ke Blog Anda dia mempunyai gaya tersendiri dia dalam menulis blog posts.

I memang suka baca post-post Encik Eyriqazz. Cara dia expresskan his thoughts, feelings and views is just simply great. I jenis bila lawat blog orang kena baca post-post dorang yang sebelum ni. Tergelak kejap I bila tengok post pertama Encik Eyriqazz (sorry !). Perbezaan antara post pertama dan post terkini dia amat berbeza sekali.

PAST
Tiada text alignment. Ada some perenggans yang terlampau panjang. Tiada gambar.
Memang serabut kepala otak bila baca.

PRESENT
Ada text alignment. Perenggans are just fine. Ada gambar.
Selesa mata memandang.

I see a great transformation of Encik Eyriqazz then and now. Which is good. Because changes are a must in life.

To put it short, Encik Eyriqazz banyak blog pasal Nuffnang, terjah, pantun-pantun dan tips-tips yang amat berguna bagi semua blogger-blogger di alam maya dan reality. Undeniably, traffic dia naik sebab terjahan pasal blogger famous-amos. Maybe pasal tu larh kot dia wat contest pun nak terjah-terjah. Hehe~

Page


The best part pasal page Encik Eyriqazz ni adalah the time taken to load. Memang fast. Ini adalah disebabkan blog dia ringan. Dia tak menggunakan widget-widget yang berlebihan dan also because template dia yang simple. Template 2 column menampakkan blog yang tersusun rapi.

In my opinion, template Encik Eyriqazz dah cukup bagus. Maybe memerlukan one-or-two edit di sini and sana. Tapi for now, memang sedap mata memandang. Background yang dipenuhi dengan warna oren yang lembut with outer wrap putih itu menghasilkan a great complexity. Really nice to see.

Critics

Critic 1 : Header sidebar tu memang menarik perhatian sebab guna hot lime tetapi (itu dia!) warna lime itu definitely tak blend in dengan warna oren di background. Maybe Encik Eyriqazz should try warna oren terang for the sidebar header. Pada pendapat I larh.

Critic 2 : Image header Encik Eyriqazz ni memang dah tip-top larh untuk I. Sebab dia suka Takashi. Positively. Tapi coding untuk image tu cacat sikit. Tak ke center, terlebih ke left-hand side. Kalau tak silap I, kena adjust padding dalam code HTML.

Critic 3 : Kalau boleh, silalah letak gadget Blog Archive kat atas yer ? Sebab saya jenis yang suka membaca entry-entry lepasan, nak scroll down all the way finding for gadget Blog Archive agak payah sikit larh. Payah sikit jer. Hehe.

Post yang saya paling suka di blog Encik Eyriqazz ialah : 7 Tips Untuk Tingkatkan Trafik Ke Blog (of course !). Memang first time tengok tajuk tu, terus tertarik untuk membaca the whole post. Yang xleh blah lam post tu ialah gambar BeautifulNara. Haha ! Asal saya suka post tu ialah kerana saya ni budak baru belajar di blogosphere and Encik Eyriqazz ni larh tolong tunjukkan. It’s a good post I tell you. Worth the time reading it. Baca larh ;)

3+1 orang saya nak tag untuk mencuba terjah Encik Eyriqazz ialah :
Best of luck, okay ? :)

Note : Puas memerah otak, ni jer I could come up with. Anyways, every single word I tulis kat sini is solely based on my opinion. Sorry Encik Eyriqazz kalau tersalah cakap or terkasar bahasa. And to others, jenguk-jenguklah blog Encik Eyriqazz sendiri to come up with your own pendapat.

3 comments:

Dak Wan® said...

Cikgu yang baik dan rajin dia ni! Selalu masuk blog teman gak.

Eyriqazz said...

thanks join contest...panjang lebar n I like this entry....

Kancilbiru said...

all the best ok...sama2 kita terjah GTO..hehe