Sunday, February 28

Why GengBlogger, Why ?!

Seperti biasa I tried to ping my blog post at 12.00 AM yesterday. And for some unexplainable reason, ping I tak lepas-lepas. I tried and tried and tried and tried. Berbanyak kali dowh ! And still no luck. So, I waited for around 10 minutes, and an extra 10 minutes, and an extra few minutes. Around 12.30 lebih baru I lepas mengeping my post. Ohh, what a bad luck. Why GengBlogger is so mean to me ? Huhu~

Saya suka mengeping post tepat pada pukul 12.00 malam. The reason ? Bukan mainly kerana Nuffnang wahai readers. Bukan mainly kerana Nuffnang. Nuffnang is just the second reason. The first and foremost reason yang memang I importanizekan is : menjaminkan tempat dalam the popular entry of today in GengBlogger. Contoh seperti gambar di bawah :


Why I suka menjadi salah satu entry yang popular as of today is because through that way I dapat menarik one or two readers to my blog every few hours through my ping. How boleh I menjaminkan this you may be wondering ? Well, I jenis yang kalau masuk GB memang tak lepas pandang the section of 'Popular'. Mesti nak kena masuk that page. And when I terjumpa one or two article yang menarik mata I untuk membaca and otak I untuk mengconsume, I click on it and read it on.

There must be one or two readers with the same kelakuan as me right ? So, worth the try to be one of the popular posts as of the day untuk menjana traffic I secara consistent. This is why I say Nuffnang is the second reason. When traffic dah masuk, and especially at 12.00 AM bila Nuff dah start active, duit pun kinda masuk kan ?

I am not exactly money minded sangat cause I'm working already. But this is just a systematic way which I think berkesan untuk menaikkan my traffic and at the same time as a way untuk menjana pendapatan I. That's all and nothing more.

Ohh btw ! I am sure ramai yang nak jadi the popular post as of that certain day in GengBlogger. My kakak said maybe I tak lepas ping my post sebab ramai sangat yang mencuba untuk mengeping their post at that exact same moment as well. So bila ramai sangat mencuba, it bite on me. Just my luck. Pfft.


Omaigod, omaigod ! I just got my 100th follower. And I'm really-really-really excited about it. Sebab ada gak yang nak follow blog I yang ntah apa-apa ni. Haha ! As a token of appreciation for my 100th follower, I ingin designkan satu banner yang berukuran 125 x 125 and post it up on my main page for a month. To my other followers : I sayang korang gak tau ! Tanpa korang, siapalah saya :)

UPDATE ! The banner below is dedicated to Ayu. Amacam, ok tak ? Bagi larh pendapat anda. Tak kira baik atau buruk, saya terima sahaja. It'll help me in the coming future to design banners untuk others, perhaps ?


15 | c r i t i c s |:

luqman afiq razali said...

bagus2 dah 100..
i make it 101 la..
blog ni stylo gak
haha

eurobillion said...

thanks nice post

1tomyam said...

ok ni dah laju ping ni heheh..

nanalilboogie + ayusleepin' said...

owh~thanx!!!hehehehehe~im the 100th folower of tis page la~hik3

topo said...

hohoho sama la.. tapi aku lebih suka ping dah pagi2 sikit.. lepas2 subuh ke.. hohoho

Mohd Alimie said...

Salam..first time bukak blog ni (tau pun dari GengBlogger)..owh, patut pun tsenarai dlm entri popular :) thanks for the idea..sal banner tu plak, rasa lagi lawa kalau buang outliner merah tu..

encik luth said...

oh, kalau mcmtu best la.. selalu entry jadi most popular post.. tak pernah dapat entry yg paling popular (kot) sebab tak aktif sangatla GB tu.

Zala Wajik said...

Congratulations =) Teringin nak join Gengblogger tu, tapi asyik ada masalah je nak daftar. malas lantaklah padan muka traffic tak jam pon. haha =D

Sir Marcello said...

wah saya tersenarai :)

luvly mya said...

same goes to me..suka ping on 12 am sebab nak dapat place kat entri paling popular..but then bertahan sekejap je la kat situ..ahaha

joegrimjow said...

hoho
mantap2
da ramai suke ni
;)


jom meneka dan menang
jom jom
;)

joegrimjow said...

ni pon lawatan dari GB gak ni
huhu

Sakira said...

Luqman : Stylo ker ? Hehe. Thanq anyways :)

Eurobillion : Welcome.

1tomyam : Alhamdulillah ari ni lepas. Semalam die merajuk ngan I kott. Haha ! :)

Sakira said...

Topo : Ohh. Lain orang, lain time ;)

Alimie : Buang border merah ekk ? Thanq2 for the suggestion :D

Luth : Kalau u rajin-rajin, I'm sure u'll duduk kat top entries for quite some time. Ur entries are all tip top ohh !

Sakira said...

Zala Wajik : Masalah camne tu ? Kalau blh, I tolong.

Sir Marcello : Congrats then ;)

Mya : Tajuk kne "oomph" ckit, baru leh duduk lama kat entry popular tu. Kalau x clap larh. Hehe :)

Joegrimjow : Suka ker ? Hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...