Saturday, February 27

Tipah Tertipu ; Not A Joking Matter !

Aku kena tipu dengan Sony Ericsson [SE]. Lain yang ku harapkan dari ia, lain pula yang I dapat. Nak jer saya give up on SE and go get a Motorola yang my sister claims, "Way better than SE". Namun begitu, aku setia juga dengan SE. Sebab ?

My first official phone was a K550i. K550i was a CyberShot. And CyberShot series berjaya memikat hati I sebab I camwhore a lot. A lot - a lot. Sayang sekali, I dropped that phone into the drain kat the entrance of my college. Clumsiness aku tiada had. Seriously.


So, apa yang aku kena tipu ni ? Yer tuan-tuan dan puan-puan, setelah sekian lama menggunakan Nokia bar-phone-yang-takde-MP3-or-camera . . . saya membuat keputusan untuk membeli handphone SE CyberShot series.

At first I thought of buying C901. I asked my abang ipar (cause he has a relative who works at jual-jual phones shop) about it. Tapi abang iparku memberitahu tempat beli phone tu takde stock C901.

So, I pun membuat keputusan untuk membeli C903, because I didn't like the looks of C902. Was not the bestest choice sebab aku tak suka slide phones. I also don't like flip phones either. Dah larh aku clumsy and selalu suka menjatuh-jatuhkan my phones on the floor sampaikan terjatuh dalam drain, of course slide or flip akan cepat rosak kalau I handle it right ? Haha.


Anyways, aku ingat - punya larh ingat yang C903 ni mesti larh bapak bagus sebab it is a CyberShot series and dari SE yang ku suka . . . tetapi (itu dia !) it has flaws dowh !
  • Camera dia walaupun 5.0 MP, bapak teruk ohh quality of the pictures. Seriously. And compared to C901, it only has LED flash.
  • Sim card kan memang ada save contacts right ? Bila I masukkan sim card I dalam C903, my contacts jadi tunggang langgang gila dowh ! Nak dail number orang A, tapi number orang B pula keluar. The other day bila I dail number my adik, number lecturer I pula keluar. Kelakar kan ?
Dah larh the phone was gila-gila, tauke kedai phone tu pula menipu aku dowh ! Dia tak bagi USB cable, tak bekalkan CD SE, and tak bagi memory card ! I paid RM 800++ for nothing except untuk a phone yang lauciah. Gila ohh ! Plus, the slide part was a bit shakey. Menakutkan tol. Haha.

Sehari jer aku guna, terus aku pulangkan. My brother-in-law dah bawak pi kedai tu dah. Now I just gotta wait what he has to come and tell me. Until then, aku guna handphone yang I belikan untuk my mom ; Nokia 5130.

My pesanan to you guys out there is fikirkanlah dua-tiga-seratus kali tentang what phone are you gonna buy. Don't rush into decisions. And jangan bazir your money for something so not worth the price, okay ? Like me larh. Haih.

18 comments:

Zephyr said...

Memang nak beli phone ni kena buat research dulu...

e p i x ____ said...

iphone je la terus :P

nurain rodze said...

sebelum nak beli , buat experiment dulu kt hndphone tu .

gooseberries said...

ish2.. asal jd cam nie shak..adess
nnti better tukar hp lg ler..huhu

HaWa said...

Susah zaman sekarang nak cari hp berkualiti. Nokia pun dah tak macam hp lama. Hp 3210 jatuh dari tingkat 3, turun bawah pasang balik masih boleh on. Kalau hp baru, jatuh tak sampai 1 meter pun dah kelam kabut. Siap boleh tangkap gambar sendiri, tanpa dipegang. Dok bukak kamera ja kerjanya..

Syafiq Kadiran said...

mmber aku beli hp ni tros jual kat mudah...

e~car182 said...

dah pnah kene bli yg 2nd hand,,pastu jp je rosak.mlyg 4rat,,SE jugak,,tp still ske SE ;D

shamin asfar said...

a'ah lah..
betui2..
thx for the info..
kena berjaga2 lepas nih :)

acap said...

cantik SE.lasak
tapi tak penah pakai

Sakira said...

Zephyr : Memang ada wat research. Tapi just wat on C901. On C903 I tak research pape lgsg. Sebab xde stock, tros amik jer C903 (more latest maa~). Haha !

Epix : X suka sgt larh ngan I-Phone :)

Nurain : I x g shop tu. Abg ipar I handlekan. Huhu~

Sakira said...

Kak Sally : Mula2 igtkan nak tukar model HP tu tros, tapi abg ipar I kata takleh. Hanya leh tukar phone yg same version. Meaning C903 tu larh.

Hawa : Haa . . . Tau xpe ! Tu larh kehebatan old phones ;)

Syafiq : Teros jual ?! Utk berapa ?

Sakira said...

E-Car182 : Yes. SE tetap di hati ;)

Shamin : Be extra cautious. Tu aja. Jgn jadi terburu-buru mcm saya. Huhu~

Acap : Cuba try pakai ;)

Lyn said...

Hehhehe...am using C902...4r me,Its ok ma.

Nine said...

mahai2 tak mampu..tapi mmg best hehe :=)

e k i n . said...

Ape2 hanpon SE, cybershot is the best^^ for me lah. Erm tertipu? sy punye cybershot 3.2 takde la terok mane..hehe. Taktau la plak.

Sakira said...

Lyn : Nyesal pula tak ambil tu ! Haih :(

Nine : Duit ada di tgn, igtkn beli worth the money. Tapi saya terburu-buru. Adoyaiii :(

Ekin : Bila I bandingkan output pic dari C903 ngan K550i mmg jauh gle orh perbezaannya. 2.0 MP lagi better dari 5.0 . . . Aish~

lilacfla said...

selalu henfon kamera elok research skit kat internet dulu. tokei kaki tipu. huhu

:: g3n :: said...

tgh mencuba xpress music 5300...
dapat lepas trade in SE w660...
plus RM400+...

Alhamdulullah..
kondisi masih baik...

Cuma kawan punya LG la..
Dah jadi kebingungan...
Walaupun set Zitron...
Jadi salah sapa ye?

hehe..~