Wednesday, February 24

Aku Kadang² Tak Puas Hati Bila Tagboard Diguna Begini.

Apa itu tagboard ? Tagboard ialah a chat-like feature yang boleh didapati daripada website² tertentu. Kegunaan tagboard ialah untuk membolehkan para pengunjung yang singgah di website² pilihan mereka, untuk meninggalkan pesanan ringkas mereka ; umumnya tanpa sebarang user registration. [Pergh ! Ayat skema gila dowh.]

Secara ringkas, tagboard adalah sebuah aplikasi yang menyimpan messages yang ditinggalkan oleh pengunjung bagi tayangan author website yang mereka kunjungi. Kalau anda masih tertanya-tanya apa itu tagboard, nikmatilah the solid picture below to answer that question ;)


Pada hari ini [ayat karangan sekolah rendah], ingin saya mengutarakan beberapa pendapat saya tersendiri tentang penyalahgunaan tagboard yang kerap berlaku di kalangan bloggers. Sama ada dorang and korang perasan atau tidak, saya tidak tau. All I'm doing is just typing out my thoughts.

Bagi pendapat saya, tagboard [ShoutMix / CBox] itu diguna untuk meninggalkan jejak jari siapa yang telah singgah di website kita. Tak lebih dari itu. They are just leaving their fingerprints for us to track them back, kan ?

I paling tak suka bila ada sesetengah orang menggunakan tagboard untuk kepentingan diri sendiri. Contoh : menjana duit mereka melalui DapatWang.


I got seriously nothing against this company. But please, it's starting to get on my nerves dowh ! I just main tekan at that link nak singgah at that person's place to balas their visit. Tengok mana dorang lead me to ? Ishk.

Another thing yang I kurang suka which takes place in tagboard juga ialah apabila people yang singgah di blog saya leave a message like these :

Nama, masa dan tarikh comment tu telah ku padam atas sebab-sebab tersendiri.

As I've said earlier in Akibat Tidak Menggunakan GengBlogger & Blogwalking ; my Nuffnang sleeps 23 hours a day. It only wakes up around 12.00 AM. I got no buffered earning for you guys to come click-click just yet. Okay ?

I'd love it if people just leave a message like "Dropping by", "Singgah", "Blogwalking", "Terjah" dan sama waktu dengannya.  I also love it when people leave a message on my tagboard asking a question or two about somethings they are not clear with. But, I am not hoping for false pujians like these :

Nama pengcomment tu telah ku padam atas sebab-sebab tersendiri.

Kalau betul cerita best, why no comment from you tentang cerita 'best' itu ? Kalau betul cerita menarik, why no comment from you tentang cerita 'menarik' itu ? Bukankah nampak sangat that you are lying ? Tsk, tsk.

So people, when you guys want to leave your trademark in a tagboard, think twice . . . And ask yourself these questions :
  • What is the main purpose of a tagboard ?
  • What is the main purpose of your message in the tagboard ?
  • How is the author gonna react to your message ?
Kita semua manusia biasa, masing-masing ada perasaan tersendiri. Kan ada a saying that goes like : "Rambut sama hitam, hati lain-lain."

Note : I am really sorry if some of you terasa with what I've written above. I really am. My intention was not to hurt you, just to spread out some thoughts of mine. Siapa tau, ada juga orang yang berfikiran sama seperti saya di luar sana, kan ? Again, I'm sorry.

40 comments:

1tomyam said...

salam, .itulah, macam2 cara org nak tarik perhatian...hehehe

Cik Puan Drunbella said...

i pun guna shoutmix utk promote perfume yg i jual.
hihihihihi.
=)
sedikit sebanyak org dapat tahu yg kita ada jual something.
yup.
ada sesetengah xsuka bila ada org post iklan n so on.
tp ada jugak yg xkesah.
sumenye bergantung kpd tuan punya blog.
tp kalau yg jenis menipu guna link dapatwang or jutawanklik macam thu, i pun geram kan.
apa salahnya habaq jak tolong klik dapatwang bla bla bla diorg tue.
tak payah lah nak tipu kan.
sekian saja pendapat saya mengenai entry ini.
ahaks.
>___<

Hajib said...

bagus-bagus... post seblom pukul 12 am... sangat berkesan untuk nuff... apapun.. biasala kan.. ragam blogger dan carik makan on9 punya orang... hehehe

nurasyikin.mokhtar a.k.a ieykin baik said...

sabar aja la...kdg2 x pueh hati jugak time excited nak masuk page diorg tup2 kua iklan tu..tp sbb diorg ada menyumbang up visitor plus tekan nuff tu...kira berbaloi la kot walau hakikatnya x suka pada awalnya diorg wat mcm tu tp msh ada keadilan di situ...

ain nia said...

menyampah jgk kalau dia link kn ke dapatwang tu..abru berkobar-kobar nak visit kn..cehh..tapi sabar aje la ;D

cEro said...

aku pon sblom clik link aku tgk dulu address link tu..
yg mane mcam siot mcam dpatwang laa, myspacemoney laa, hape laa aku reject dulu...
nk ziarah wat cara nk ziarah, kan??

FaTiN said...

aku biasanya tengok kat bawah belah kanan dlu before klik. kalau dapat wang ku abaikan. at least diorg tolong up kan traffic

«-°[§nºw.ªngè£]°-» said...

betul².tencen je =.="

Kyuubi_85 said...

aku slalu terjerat ngan dapat wang... isk3

aku tak kisah apa yg dorang nak tulis kat shoutmix tu... peduli la.. tapi yang aku tk suka when they ask me to follow them.. mcm terpaksa je.. huhu

Cik Puan Drunbella said...

tp betul jugak cik sakira.
kalau u xpost entry mcm neh, org pun xtahu kan.
hihihihi.
=)
pasneh sapa yg ajak join skim yg mengarut2, banned jer.
pergghh kejam bunyi.
wakakaka.
>___<

Blog Tactic said...

biasa lah tu, kadang kadang pelawat saya pun letak link yang tak senonoh.

Saya cuma balas kunjungan bila nampak link tu berasal dari "blogspot". Lebih selamat.

luvly mya said...

hehe..betul..
xsuka bila klik2 pegi dapat wang..

selalunya kalau yang puji2 tu diorang copy paste je kat semua orang..haha

MiD0ri said...

Salam.. ermm.. midori pn xsuke jgk yang daptwang tu.. tp midori xkisah diorg nk tulih ape pn kt situ, asalkan xmelampaui batas & memalukan sesiapa. ngeee... sbb, midori byk wt blogwalking, dan kebanyakkan blogger siap sembang2 kt tagboard tu.. termasuk la midori..

so kalau setakat tulih blogwalking, ziarah, midori lg xberape suke, midori lagi suke kalau die nak sembang2 ngn midori.. ngeee.. tp kalau diorg nk tulih jgk blogwalking ape sume tu midori xkisah pn.. midori tetap akan cube bls setiap kunjungan kawan2..

tu la pendapat midori yang tak seberapa ni.. ngeee.. kalau tersalah jangan marah yer.. ngeee

Echah Sarudin said...

wah.marah betul.tapi betul jugak cakap u.kalau tak bagitahu,makin menjadi-jadi.

zaiMi said...

aku paling tak suka yang dapatwang tu la. macam-macam cara diorang spam nak suruh kita klik. sangat menyampahkan.

nursarah said...

that's y aku malas gila nak terjah back ID kat shoutmix. aku lg prefer terjah mereka yg leave komen entry. ekekekek

AnWaRnAiM said...

eh2..ade nmeku la..hu3

pa'ah said...

i) stuju, mmg tak suke org dok buat promosi kat situ.
ii) tak suke org yg tulis, "i follow you, you follow me back" padahal die tak follow pun.
iii) pnah jugak tulis "ur blog so cool" dan yg sewaktu dgnannye, tp mmg maksudkan as a whole, di mana majoriti entri yg ditulis mmg menarik@lawak@sedih. Tapi mmg ade fakers yg copy paste jerk ayat diorg tuh..mmg hampeh..

:P

miera said...

ish ish ish..taksub

miera said...

maksud i,dorang tu la.taksub sangat cari duit

Kujie said...

i'm a blogger , hanya tulis pada post entri bukan shoutbox..membaca dan memberi komen pada post entri adalah seorang blogger...

blogwalking say hai hai bye bye hanya utk dpt kan trafik

ada 2 perkara berbeza di sini..

TeRJaH said...

mau komen gak la..
tanpa trafik..pon siapalah blogger.

stuju ngn kujie. tp ramai yg amik jln mudah KOMEN PADA SHOUTBOOX..lawak gak.

nape la diorg tak komen pd entri.kehkeh..

Sakira said...

Ain Nia : Menyampah larh gak. Tapi kalau dia leave a link dlm ShoutMix masih boleh diconsidered kott 

Cero : Kadang2 I tengok. Kadang2 I terlepas pandang. Huu~

Fatin : Yes-yes. At least dorang tolong upkan traffic.

Sakira said...

Kyuubi_85 : Hmm. Ramai gak yang leave messages like that. Most of the time I ignore jer. Sebab I tak amalkan “U follow me, I follow U” / “I follow U, U follow me”.

Cik Puan Drunbella : Nak ban. Tapi cam tak nak gak. Sebab sebagai bloggers, we need readers 

Blog Tactic & Luvly Mya : Betul-betul-betul (gaya Ipin).

Sakira said...

Midori : Saya pun lagi suka kalau ada orang berbincang di ShoutMix. Tapi memang jarang larh for it to take place. Huu~

Echah Sarudin : Bukan marah, hanya mengutarakan pendapat. Kasar sangat ker bunyi post I tu ? 

Nursarah : Hmm. Dulu I berfikir camtu gak. Tapi bila fakir balik dorang kan sumbangkan kita traffic, so kita pun harus larh sumbangkan dorang something too, bukan ? Give and take policy ;)

Sakira said...

Pa’ah : Setuju, setuju, dan setuju dengan tiga-tiga poin yang kamu utarakan itu.

Miera : Emh, no comment :)

Kujie : I am a blogger tu. Kadang2 kalau ada entry yang berjaya menarik hati I untuk mengcomment entry tu, I akan comment. And kalau takde I just tinggalkan jejak di tagboard.

Terjah : Ada beberapa situasi yang I boleh imaginekan. First, maybe entry tak berapa menarik untuk dicomment. Second, dorang takde idea nak leave comment apa (kengkadang this thing happens to me). And lastly, dorang just plainly malas nak tunggu load the comment box or sama waktu dengannya.

Sir Marcello said...

hurm..entry nie betul2 menyedarkan aku..hanyut plak bila tau nuff tue suma...btw thanks :)

Sakira said...

Sir Marcello : Once in a while tgk org cmnt sal Nuff, saya tak kisah. But bila again and again orang yang sama selalu dtg ckp Nuff tdo, tdo & tdo . . . I rasa smcm ckit. Tu jer :)

Sir Marcello said...

yup..mula2 saya tak faham maksud nuff tido..lama2 baru tahu ttg klik mengklik nie..

actually masa pasang nuff dulu..bukan sambil menyelam minum air (nak dapat cheque)...juz untuk mencantikkan blog yg kosong...hohoho

touyakaruma said...

Cuba pergi ke blog yang takda nuff nanti akan ada orang yang mempunyai abiliti untuk klik nuff walaupun nuff tak pasang pun dalam blog tu ..

Sakira said...

Sir Marcello : Mula-mula saya pun tak paham. Lama-lama dah start paham dah. Hehe :)

TouyaKaruma : Maksud you ? I kurang paham cikit. Huu~

faeznaem said...

eh eh.. name saye betul2 atas puan/cik izzah... huhu.. anda tak marah kan saya singgah kat sini?

Sakira said...

Faeznaem : Of course tidak, sbb anda cool ;)

touyakaruma said...

Hehe maksud Touya , yang cakap dia tu klik nuff atau nuff tido .. bukan semua boleh percaya .

Ada blog yang tak pasang langsung nuff , tapi dekat shoutbox boleh pulak diorang klik nuff dier.

Sakira said...

@7287664060529571861.0
I don't mind yang pakaian n others taw (sebab I pon minat nk tgk), tapi ad setengah yg advertise pasal skim, apps ntah apa . . . bengang ckit larh ble baca. Huu~

Sakira said...

@6667182759568003216.0
Haha. Saya tak target Nuff. Saya target GengBlogger. Nak jadi one of the popular posts kalau boleh ;p

Sakira said...

@7493318480392180779.0
Saya memang sabar. Kalau tak sabar, of course saya dah ban dorg2 ni. hehe~ Saya cuma mengutarakan pendapat saya in here jer. Salah satu idea yg muncul utk wat post bru. Hehe :D

Anonymous said...

I like your posts as they are innovative and somehow fresh. Hope you will never stop writing.

Anonymous said...

I never thought a post can be so interesting and enjoyable. I like it very much. I'll keep it in my favorites.

niena shopping2u said...

sbb tu la sy tak mo letak shoutbox sbb mereka dtg semata2 nk shout je .bukan bca entri kita pun hehehe