Thursday, April 15

Tips : Why Buat Satu Entry Kalau Boleh Buat Dua ?

This is actually the soalan yang I asked myself petang semalam when I published my entry yang bertajuk Tips : Blog Tagline. Sebab mula-mula in that entry I explained about taglines, apa kejadahnya itu Manglish dan sama waktu dengannya.

After reading the full entry a few times - I finally decide to pisahkan it into two parts. Cause logically the entry was a little bit too long with all the pictures in it. Plus, the explanation yang entah apa-apa made it more longer.  So, I pisahkan it into the second part with the tajuk Apa Kejadahnya Itu Manglish.

So, the tips here is - sometimes we write an entry without thinking thoroughly, without planning properly and sama waktu dengannya. Kalau kita baca dua-tiga kali, we will know that we can actually bring up a much better entry than that one. And we can also buat two entry from that certain one entry. They always say two is better than one, kan ?


Conclusion, read your blog post at least twice selepas anda habis menulis. Of course, before you publishkannya larh ! Through that, anda dapat lihat sama ada - the message that you guys nak sampaikan tersampai or not, post itu sedap untuk dibaca or not, gambar yang diletakkan dalam post itu bersesuaian or not, dan sama waktu dengannya.

So, ingat ! Tulis - baca - baca - publish ;)

11 comments:

MuNsYi SaMa said...

I always had these dilemma of thinking my entry wasn't good enough. I'll reread and reread until I'm satisfied. =)

Cik Norfa said...

Betul. enrty yg pjg sgt pun akan bosankan readers. tapi, aku selalu jgk buat entry pjg. nak wat camne, tangan tak mahu berhenti menaip.

pensil kayu said...

menarik.. tapi tak ada orang follow aku.. tension aku...

ParkAir said...

aku kalu sempat aku review balik entri tu, kalu x pakai bubuh je!

JMR said...

ingat..tulis.baca.baca.publish..heheh..cam besh lak gitu kan..

Sakira said...

@6838216536019582745.0
Entry yang panjang is okay. As long as it tak lari dari the main tajuk ;)

Sakira said...

@7409923302525167432.0
U takpe ! Wat comic, takde pape sangat pun untuk direview. Sebab your ayats kat the ending most of the time are just perfect. Tak panjang, tak pendek, tak lari topic :)

Sakira said...

@3170304676093984061.0
Itu adalah warning. Chewahhh ! :)

Sakira said...

@6388861532370109112.0
That's good ! Cause sometimes you'll get to know some words can be cut-out or replaced or sama waktu dengannya.

If we main bedal publish, and the entry is entah apa-apa, readers pun takkan ada mood to membacanya :)

bobbetonth said...

cool...terime kasih sebab kasik info dekat aku yang nubi inih..

aida said...

sALAM, KALAU SUDI BOLEH TAK KOMEN TENTANG BLOG SAYA...MASIH HIJAU DAN BERHINGUS LAGI..BYK TIPS DAPAT DARI BLOG INI.TERIMA KASIH